tisdag 31 juli 2012

Trasmattor

Jag älskar trasmattor! Finns inget finare att pryda sina golv med! S.k. äkta mattor är inte mer äkta än de här juvelerna.
Eftersom jag inte kan visa det jag syr på just nu, så passar jag på att visa annat hantverk som jag gillar. Ett annat skäl är ju också att jag gärna lyfter fram (kvinnligt) hantverk som är sorgligt bortglömt, nästan. Om några årtionden finns inte många som kan detta, som alla kunde tidigare. Även i min generation är det sorgligt nog, få som kan sätta upp en väv. 
Min svärmor Emma, har vävt denna matta. Ännu en hantverkande kvinna, i min närhet, som bl.a. vävde mycket. Vi har ett redigt lass av hennes mattor, denna är ny, aldrig använd. Ofta vävde hon i klassiska tornedalsfärger; klara röda, gula, gröna. Men denna är lila med glada ränder i rosa/svart och grönt.

2 kommentarer:

  1. Visst är det härligt med trasmattor. Blir dom smutsiga är det bara att tvätta dem, och är dom tillräckligt små går det alldeles utmärkt i tvättmaskinen.

    Ha det gott, kram!

    SvaraRadera
  2. Härligt med trasmattor. Min mormor vävde mycket och jag fick hjälpa till och klippa remsor när jag var liten. Har bara en matta från mormor.
    Kram

    SvaraRadera