lördag 7 juli 2012

Två systrar

 Jag tog fasta på Sireene`s uppmaning att visa gammalt hantverk. Vårt kulturarv, sorgligt bortglömt och många gånger bortvalt, som "förspilld kvinnokraft".
Hur kan kärleksfullt utfört hantverk på väl använda bruksföremål, vara förspillt? Denna önskan att försköna de saker som vi använder i dagligt bruk, den är lika gammal som människan. Om man går på ett museum eller en bygdegård, så finns det hur många exempel som helst på detta.
Mitt hantverksintresse brukar jag "skylla" på min mormor Maria. Denna kvinna, ständigt sysselsatt med ett hantverk i händerna på sina "lediga" stunder. Hon visade alltid en glädje och en stolthet över sina vackra saker. Örngotten ovan har hon vävt. Det vävdes alltid på vintrarna. Mamma fick hjälpa henne att förpacka gåvorna till barn och barnbarn, med kärleksfullt vävda mattor, handdukar, löpare, örngott, inför varje jul. bara titta på den vackra bården i rosengång. Den gjordes i många olika färger. Jag har flera, dessa med mammas initialer, så de är använda under lång tid. Fortfarande så fina, att de nog räcker ett bra tag till. Vilken kvalitet! Mormor tyckte också mycket om att virka. Hon har virkat överkast till alla barn och något fler som såldes. Undrar om hon ens fick till materialkostnaden? 
Min mormor och alla hennes syskon var väldigt "händiga" Bröderna med snickeri och systrarna sydde, stickade, vävde, m.m.
Hennes yngre syster Lovisa, sydde de här tabletterna, med svårt reumatiska fingrar. Det stoppade inte henne. Hon kunde i alla fall hålla nålen mellan tumme och pekfinger. Dottern fick trä trådarna åt henne!! Hon har även gjort många lapptäcken. Mamma brukar säga att jag brås på Lovisa! Det är jag stolt över. Tänk att ha sådana föregångare!
Varje dag känner jag glädjen över att skapa vackra saker. Det är en skön känsla när en nesse, en duk eller ett mystäcke är färdigt. man kan ge det vidare, behålla det själv, eller sälja.
Tänk så många fina saker som skapas ute i stugorna. Det gäller att ta vara på det och vårda det väl, men också att det används. 
******
Något som skall användas är kjolarna jag sytt (och syr). Nummer två är preparerad, på sybordet. Idag regnar det, så då blir det en sydag. 
4 dinkellimpor och 2 pizzor är klara. Det doftar gott i huset! Pizza är bra och enkelt att göra och ta med när vi åker upp till Tornedalen. Jag känner mig effektiv med att jag hunnit allt det på förmiddan!

5 kommentarer:

 1. Blir varm om hjärtat när jag läser om dina fina släktklenoder!

  SvaraRadera
 2. Vad vore vi utan dessa förebilder?
  Jättefina tankar.

  SvaraRadera
 3. Tänk så många duktiga kvinnor det har funnits och som finns. Förspilld kvinnokraft är ett ord som jag inte förstår, borde tas bort ur svenska språket! Kram

  SvaraRadera
 4. Så vackra saker, väl värda att vårda.
  Kram

  SvaraRadera
 5. Det er så mye nydelig, gammelt håndarbeide. For en tålmodighet de hadde! -Og så nøyaktig og fint arbeid! Det var mye fint her på bloggen din, så jeg har lagt meg til som medlem;) Grete linket til deg, så da fant jeg deg;)

  SvaraRadera