söndag 18 april 2010

Frihandsquiltningskurs

I lördags hade vi kurs i frihandskviltning i vår kviltgrupp. Då hade vi gjort en förfrågan till vår grannkommun, Älvsbyns "Quiltqinnen", om de ville komma och kursa för oss. Det vill de!
Det ser så roligt ut detta!
Här är några smakprov på mina kompisars arbete!
Min maskin samarbetade nämligen inte. Mer om det längre fram.

Ser ni Kalle Anka?

L har gått grundkursen tidigare, så hon satte igång att kvilta sin "stad".

De provade olika "slingor".


Så här ser en provlapp ut när man testkört.

Sist och slutligen visade D hur man kviltar "as-you-go". Vad kallar man det på svenska? Kvilta -eftersom, eller?

Alla kviltade fritt så det stod härliga till, utom jag...därför sätter jag in en bild på maskinen som svek mig...den har en själ och nu vet den att tiden snart är ute i detta hus om den inte skärper sig.
Detta är en Huskvarna 1200, köpt antingen slutet av 80- eller början av 90-talet.
Den är MYCKET pålitlig annars, bara att sy på, den krånglar mycket sällan. UTOM NU!!!!
Jag hade läst på instruktionerna, bytte pressarfot, ställde in... och sen hände ingenting. Den tar inte upp undertråden. Enkelt tänkte jag, och började laborera med pressarfotstrycket som jag hört att man ska, men NEJ. Inga stygn. Jag provade olika höjd på pressarfoten, undertrådens spänning, allt!
Jag trodde att den lagt ner helt, och provade byta pressarfot och sydde raksöm bara för att testa, fungerar PERFEKT! Övermataren fungerar perfekt, allt annat funkar, men inte att frihandskvilta. Varför gör den detta mot mig??
Jag har gjort en förfrågan på QOL-listan, för där finns mycket kunskap att hämta. Annars ska jag åka till Luleå till Huskvarnabutiken där, för kanske kan Åsa hjälpa mig. Om inte....en ny maskin!!! För jag SKA lära mig frihanskvilta, så det så!
Jag har förståss försökt här hemma både igårkväll och idag igen, men den kör med samma dåliga beteende.
Men sedan kom jag på att testa utan tråd för att prova föra bara, och göra krumelurer. Det var jättekul. Nålen gjorde ju nästan som jag ville.


2 kommentarer:

  1. Oförskämt av din symaskin att vägra samarbeta. Hoppas du kan få hjälp i butiken - annars är det väldans trevligt att ha en ny symaskin. :)

    Quilt as you go, ja det behöver vi ett bra svenskt ord för. Jag ska fundera på saken.

    SvaraRadera
  2. Fy vad trist med en maskin som inte funkar som den ska. Och till råga på allt när det är kurs! Hoppas att de hittar vad dom felar. Kramar Ullis

    SvaraRadera