söndag 25 april 2010

En till mapp


Jag har sytt en till bilmapp, till I:s MC-papper.
Nu har jag bar en till kvar att sy til vår Cittra. Den är snart klar!
******
Jag har, förutom att jag sytt på mapparna, ägnat mig åt att klura på vad som felar symaskinen, när den inte vill frihandskvilta.
Igår var vi till Luleå, och jag passade på att gå in och fråga Åsa på Huskvarnabutiken.
Hon tipsade om nålarna. Och där var något som förändrade det hela. - Ta en 100 nål, kanske t.o.m. en jeansnål, för det kan hända att hålen inte blir tillräckligt stora för att plocka upp tråden, sa hon! Så jag provade och det gick bättre. Sedan ändrade jag på stygnlängden till 4, då gick det än bättre. Nästa försök blev att använda en tunnare tråd, ja, ännu bättre resultat. Men perfekt blir det inte, och jag får laborera med trådspänningen hela tiden. Ofta tappar den undertråden fortfarande, men det borde gå att ställa in den så den funkar bättre än så här.
Jag spraylimmade provbitarna, och provade på en annan provlapp, då tyckte jag det såg bättre ut. Men jag ska göra i ordning fler lappar utan lim att prova på, och köpa fler jeansnålar, för den gick av!
******
Sedan har jag också ägnat söndagen till ett rejält brödbak. Jag har snöat in på surdegsbröd på sistone, det blir så gott. Nu har jag hittat till några bloggar där jag fått tips på "levain-bröd". Det är vetesurdeg. Det blir ett vackert håligt bröd, som jag vill testa. Och doften...mmmm.

5 kommentarer:

 1. Vad roligt att det funkar bättre med maskinen. Nu är du ungefär där jag befinner mig med min maskin. Att prova och ställa in hela tiden beroende av material. Gissa om det förtar glädjen! Såg att jag köpte min symaskin 1992. Nog börjar det snart vara dax att se sig om efter någon maskin som är anpassad efter dagens behov. Det skulle underlätta arbetet och framförallt öka arbetsglädjen....

  SvaraRadera
 2. En sak som jag lärde mig när jag hade problem med hoppstygn var att sätta i nålen en aning lägre, alltså inte ända upp i nålhållaren. Det hjälpte för mig. Men man får förstås prova sig fram försiktigt så man inte råkar köra sönder nålen.
  Surdegsbröd låter gott, nu blev jag riktigt hungrig! Önskar jag iddes baka. :)

  SvaraRadera
 3. Oj vad du är produktiv och det är lika kul att titta på det gör!!
  Kram till dig från Kristina i Arjeplog

  SvaraRadera
 4. Tänkte precis tipsa det som Anna skriver, testa med nålen en anings (microskåpiskt)längre ner. Inge roligt när det inte funkar.
  Så flitig du är med symaskinen.
  Kram, Anne-Marlen

  SvaraRadera
 5. Nålar som jag tycker är bra att använda till frihandskviltning är topstitch eller broderi. Förstår inte din synpunkt med stygnlängd vid frihandssömnad. Den är ju betydelselös vid nedsänkt matare.... Jag sänkte hastigheten på min maskin, och hoppstygnen försvann. Kram Katarina

  SvaraRadera