lördag 2 januari 2010

Första grejen 2010!

Igår, första dagen på det nya året, passade jag på att sy en tygkasse som jag haft i huvudet länge.
Jag är ju av den åsikten att vi har alldeles för mycket plastpåsar som skräpar runt, både lokalt här hemma, men också ute i den stora världen.
När vi handlar, så brukar jag ta med olika tygpåsar, väskor etc. som jag använder att släpa hem matvarorna i. Men en del är ju så opraktiska, långa bärremmar, snäva, onödigt små eller onödigt vida. Den bästa formen är ju de gamla hederliga ICA- eller Domus-kassarna. Så jag skräddade en med en plastkasse som förlaga.
Tyget är ett återvunnet gammalt påslakan, funnet på Kupan, även tidigare använt som baksida till en jeanskvilt. Helt och hållet MILJÖVÄNLIGT alltså.
Så nu känner jag mig helt i fas med rådande tidsanda, jag tänker på att vara KLIMATSMART!!!!!
Jag har ju en massa roliga, och oroliga tyger liggande, bl.a. från ett litet tyglager jag fyndat på auktion i Dalarna för några år sedan. Det är gamla bomullstyger från 60-70-tal. De kan bli roliga tygkassar att ha med när man handlar. Kanske kan inspirera andra till att inte köpa plastkassar varje gång de handlar.
Tänk vad mycket plast som inte skräpar runt då!!!
******

Sedan har jag gjort en liten inventering i en av mina UFO-lådor.
Gissa vad jag hittade där???
Jo nu randas sanningens minut, MYCKET GAMLA UFO:n. Flera år!!!
På den första träffen som grupperna här i Norrbotten hade för några år sedan, så visade en del upp jättefina Änglatäcken. Jag blev eld och lågor, och inte bara jag...Sagt och gjort..mönster införskaffades, och jag hade en idé att mina änglar skulle göras med flanell, av gamla skjortor. Så då började jag att samla tyger, och sedan stannade det projektet av innan jag ens hade börjat sy....
Den som har läst vad jag pysslar med, vet att jag har ett annat änglaprojekt på gång, men det är en WISP (=Work In Slow Progress). Detta är ett riktigt UFO!
Men den ska jag ta tag i UNDER ÅRET!!


Nästa stora UFO är detta Kaffe Fassett-täcke. Jag startade 2008 med detta, och det är så långt gånget som till att jag har börjat sy ihop längderna.
De är numrerade och klara att fortsätta, så jag ska ta tag i detta SNARAST, och samtidigt klura på om jag ska kvilta "as-you-go" eller på traditionellt vis, vet inte i detta nu.


Förrförra årets jätteprojekt, Thimbleberries kvilt, som vi sydde tillsammans på Quilterian. Toppen är klar, jag skickade efter kviltmallar från Amerika...sedan gick luften ur mig. Bara tanken att kvilta detta enorma täcke för hand, kan ju få vem som helst att inse att det är att ta sig vatten över huvudet. Mina sykompisar L och G de skickade sina till Pastellen för maskinkviltning på deras Gammill. De blev så otroligt fina, så jag tänkte om, och har för länge sedan bestämt att den ska skickas, men inte kommit mig för att gör det, så nu skall kontakter tas och förhoppningsvis så skickas den med det snaraste.

Det minsta UFO:t är en liten tygpåse, som jag ska sy, med lite broderier på. Jag får leta upp något gulligt motiv, och sätta igång bara. Jag har lagt fram den, så den ska sticka mig i ögonen.

******
En sneak peek....
......på det jag har i knät just nu....

Jag handkviltar på min Convergence, solstrålar och fjärilar med silvertråd.


Och så till sist, min BOM för 2009 "A Tisket A Tasket" som är mackad och klar för lite knäsömnad.
Jag är så nöjd med den. Det blir som synes 4 olika små väggbonader, med en tunn vlieselinevadd emellan, och smala ramar. Jag använde klister när jag mackade dem och det gick verkligen smidigt och enkelt. Det var ju lätt därför att det är så små delar också. Med ett stort täcke tror jag det är trixigare.
******
Ja, det var en liten reflektion över mina UFO:n. Men tro inte att de är de enda liggande. Jag har flera WISP:s. Och nya PIMM:s som jag VILL starta på. Så nu gäller det att knoga på med de här gamla, så kan jag fortsätta att skapa nya....5 kommentarer:

 1. Guuud va härligt att se att det inte bara är jag som har massor liggandes i lådorna...:) du har ju jättefina saker på gång.... skabli spännande å se vad som växer fram.... din kasse var kanonfin.... har ju nåra tråkiga i beige med affärstryck o din var ju mycket snyggare.... nu blev jag riktigt sugen.... vi får se om det blir nån...:) ha det gôtt på nyåret.. kram Annika

  SvaraRadera
 2. Tuff tygkasse! Jag skulle också vilja göra sådana men har inte kommit så långt.
  Ha så roligt med alla dina projekt, både gamla och nya!

  SvaraRadera
 3. Jag har ju också tagit fram en modell till en kasse som jag tycker fungerar bra. Bred botten så man kan ställa mjölken. Samt korta breda handtag för bästa bärförmåga. Självklart sydd i återvunna tyger. Jag har alltid en hel hög med dessa tygkassar med mig när vi handlar. Måste vi ändå köpa en kasse så får det bli i papper. De kan man använda till att samla återvinningen i.

  SvaraRadera
 4. Härlig kasse. Jag gillar också att handla med tygkassar. Känns bra för miljön och så slipper man ha en massa påsar i kökslådorna. För att inte tala om att det är bekvämare att bära en kasse i tyg istället för plast.
  Ser på din sammanställning att du har å göra i framtiden du också. Själv avstår jag från att göra någon lista, det dåliga samvetet kommer fram då ;-)
  Ha det gott, Kram!

  SvaraRadera
 5. Kul att se vad du har på gång, håller tummarna att du hittar inspirationen att sy klart några av dem... borde kanske börja rota i skåpet och se vad som vill bli klart...
  Kram Lizzan

  SvaraRadera