måndag 14 december 2009

Den gamla symaskinen

Så här ser min gamla symaskin ut, på en fråga från Anna.
Det är ju en relativt modern sak från 50-talet, men "still going strong"!
Flera av de som bloggar har en svaghet för "riktigt gamla maskiner", och Anna har visat sina fynd från förra veckan, jag tror det var 9 st. Och då talar vi om FYND.
När jag var barn hade jag en leksaksmaskin som gick att sy på, måste ha varit tidigt 60-tal.
Den finns inte kvar, förmodligen slutade den att fungera. Jag vet att jag fick den begagnad för så dyra presenter kunde inte mina föräldrar köpa till oss.
Sedan började jag sy på mammas Huskvarna, en likadan som denna på bilden. De maskinerna tror jag är helt outslitliga, man behövde bara smörja dem ibland.
Dessvärre bytte hon bort sin, och den finns inte kvar, men min KM (!!!!) hade med sig denna i boet.
Den fungerar bra och kan användas när error uppstår.
******

A:s julklappsvantar är färdiga och tovade i 60 grader (!!!!). Nystbytet syns ganska tydligt , men när jag såg detta så bestämde jag att det tillhör charmen i handstickat.
Jag tror jag ska tråckla dit en ylletråd för att förstärka det hela i stället!

3 kommentarer:

 1. En sån där maskin hade mamma också. Först hade hon en Singer trampmaskin. Ett tag var det modernt att sätta motor på dem men så kom Husqvarna med denna och då slog hon till. Min syster fick den sedan. Tror den fortfarande funkar. Min dotter har fått sin farmors gamla Husqvarna. Jag sydde på den i somras när jag var hos dottern. Zigzagen funkar dåligt men jag har rått henne att lämna in den på service. Jag tror det är värt pengarna. Jag hade också en liten symaskin man kunde sy på. Vet inte varför den försvann men slängdes förmodligen vid någon av alla våra flyttar. Hade varit kul att ha kvar...:-)

  SvaraRadera
 2. Åhh vad nostalisk jag blir.... har en nästan likadan på vinden som är efter farmor.... men hon har rivit ner den i golvet en gång så nålarmen är liiiiite sned... kör man för fort tar det i kanten o nålen går av i sicksacken.... men kanske finns det nån som kan laga.... de är ju så starka o bra dessa slitvargar...Kram o nu har vi snööööö..... Annika

  SvaraRadera
 3. Jätte fina vantar. Riktigt varma och sköna..
  Jag upplever som du att det är svårt att få rätt storlek när man tovar dem i maskin. Det är alltid lika spännande varje gång.

  Hälsar Louise

  SvaraRadera